UTree

A Lynx Solutions informatikai céggel partnerségben, és a helyi közösség segítségével elkészítjük a marosvásárhelyi fák online katalógusát (majd további városok következnek). Létrehoztunk egy eszközt (UTree - applikáció és weboldal - www.utree.ro) amely hatékonyabbá teszi a városi fák kezelését és lehetőséget biztosítunk minden fák iránt érdeklődő városlakó számára hogy aktívan részt vegyen a fák kezelésére vonatkozó döntések megalapozására szolgáló információk összegyűjtésében.

A városi fák elhelyezkedésének, adatainak ismerete nélkül lehetetlen felelős döntéseket hozni azok kezelési módjáról.

Az online fakatalógust önkéntesek – a fák sorsa iránt érdeklődő városlakók- töltik ki  egyénileg, vagy különböző csoportos tevékenységek révén. Az elkészült katalógus rendszeresen frissített információkat szolgáltat a városi fák állapotáról. Ezek az adatok több módon is segítik egy jól kezelt városi faállomány létrejöttét. Az önkormányzatok a problémás fák (mint például azok amelyeket nem megfelelő helyre ültettek és ezért veszélyt jelentenek a mellettük álló épületekre) gyors és pontos azonosítására szolgáló eszközként használhatják.

A fák sorsa iránt érdeklődő városlakók illetve a védelmük érdekében ügyködő nem-kormányzati szervezetek ebben a mindenki által szabadon elérhető, online városi fakatalógusban a városi fák megóvása érdekében végzett tevékenységüket támogató eszközre lelnek.

A katalógusba rögzített adatok így szolid, tényszerű alapot biztosítanak minden, a városi fák metszéséről, kivágásáról szóló vitának.

 

 

Az informatikai rendszer az online adatbázis és weboldal mellett két mobilalkalmazást is tartalmaz (Android és IOS rendszerekre) amelyek lehetővé teszik fafelméréshez szükséges paraméterek könnyű felvételét:

 

image2
image3
image4

A mobilapplikáció