REABILITARE ÎN RETEZAT

Proiectul nostru vizează reconstrucția parțială – reinstalarea vegetației forestiere pe o suprafață de 3 hectare în Parcul Național Retezat.

Névtelen1 másolata

În anul 1975 pădurea a fost îndepărtată, mediul fizic a suferit degradări majore, relieful inițial a fost complet modificat cu scopul amenajării unei suprafețe plane, necesare pentru construirea unor clădiri care deserveau șantierul amenajării hidroenergetice Râul Mare-Retezat.

Acțiunea de remediere implică reîmpădurirea suprafeței cu speciile de arbori prezente înainte anului 1975. Astfel vom suporta restabilirea principalelor funcții ale ecosistemului forestier prin reinstalarea vegetației forestiere cu o compoziție identică celui prezent înaintea perturbării lui majore.

Print

Imaginea de satelit a zonei reabilitate.

Solul are origină antropică. Pentru a maximaliza rata de supraviețuire a puieților plantați, le-am plantat în gropi săpate înaintea plantării, umpluți cu o mixtură de sol rezultat din amestecarea solului fertil transportat la locul plantării, amestecat cu solul bogat în humus colectat de la marginile terenului. Fiecare puiet plantat a fost udat după plantare.

IMG_4394
IMG_4524

Metoda de plantare pare a fi una potrivită deoarece rata de mortalitate a celor 1200 de puieți de fag (Fagus sylvatica) și 400 de molid (Picea abies) plantați ca și probă în primăvara anului 2018 a fost mult sub nivelul acceptabil.

IMG_6178

În primăvara anului 2019 (28-31 Martie și 4-7 Aprilie) , cu ajutorul celor 24 voluntari devotați (cei mai mulți studenți al Facultății de Biologie-Geologie al Universității Babeș-Bolyai și angajați al companiei Gedeon Richter Romania) , 6 muncitori am plantat un  număr de 5800 puieț de fag (Fagus sylvatica) 2900 molid (Picea abies) 800 brad (Abies alba) și 500 arin (Alnus glutinosa).

Plantarea a fost realizată prin folosirea a 22 mii de litri de apă, 6 metri cubi de sol și beneficiind de suportul financiar al proprietarului de teren - SC Rotunda SRL.

Cei peste 10 000 de puieți plantați au început să crească încet. Noi le vom monitoriza în continuare și vom efectua  lucrările  de întreținere necesare.

Accesul turmelor de oi a fost blocat prin garduri și bannere informative. Plantele erbacee înalte vor fi îndepărtați din jurul puieților la sfârșitul perioadei de vegetație.

Cei peste 10 000 de puieți plantați au început să crească încet. Noi le vom monitoriza în continuare și vom efectua  lucrările  de întreținere necesare.

DSC_4765
DSC_4744

Deoarece frunzele tineri al puieților sunt pe placul cervidelor le ținem departe cu mirosul lânii și a seului de oaie.