Amíg a világ többi részét ebben az évben a COVID-19 dúlta fel, addig az egyesületnek a 2020, egy tölgyes év volt. Ebben az évben közel 5000 tölgy csemetét ültettünk, amelyek legnagyobb hányadának levele ma már a Csíki medencében sárgul. A maradék 500 Székelyhodos határában rejtőzik, védőcsövek takarásában. 

Az előző ültetéseinkkel együtt, immáron, több mint 15000 csemete lassú cseperedését vigyázzuk.

A fiatal, alig néhányéves facsemeték, ebben az időszakban igen sérülékenyek, ezért ősszel az ültetés mellett külön időt szánunk arra, hogy felkészítsük őket az év következő esetlegesen keményebb periódusára. Ezek a munkálatok, helytől és fajoktól függően változnak.

A Csíki medencében, tölgyeseket telepítünk vissza, Csíkrákos, és Csíkszentdomokos határán, közel 5000 tölgy csemetét ültettünk, ezért ott a kis tölgyfákat kellett gondozzuk. Leginkább sarlózásra volt szükség, a csemeték közvetlen környezetében, hogy majd a mellettük lévő magasabb lágyszárú növényzetet, ne nyomja rájuk a ráhulló hó.

A Retyezát Nemzeti Parkban lévő csemetékre, melyeket 2019 tavaszán ültettünk, egyéb „veszélyek leselkednek”. Ott 5800 bükk (Fagus sylvatica) 2900 lucfenyő (Picea abies) 800 jegenyefenyő (Abies alba) és 500 mézgás éger (Alnus glutinosa) csemetét ültettünk, melyek rügyeit az ott élő szarvasok és őzek előszeretettel fogyasztják a téli hónapokban, ezért sarlózás mellett a csemetéket riasztó anyagokkal láttuk el, aminek szaga távol tartja az arra járó erdei patásokat.

Most már, mindegyik csemete felkészülve várja a hidegebb periódust, ami lassan már be is köszöntött. Tavaszig mi sem fogunk már velük találkozni, de amint elolvadt a hó meglátogatjuk őket, és hírt adunk hogylétükről!

Az ültetéseink mindegyike korai fázisban van, így előreláthatólag 5-6 évig, biztosan gondozni fogjuk őket. Amennyiben úgy gondolod, hogy segítenél a csemetéknek megélni, a makkhozó kort, mely például a kocsányos tölgy esetén 30-40 év is lehet, akkor adomány formájában megteheted weboldalunkon, vagy hivatalos adománygyűjtő oldalunkon.