În timp ce în restul lumii, COVID-19 a fost protagonistul anul acesta, pentru asociația noastră a fost anul stejarului. Am reușit să plantăm aproape 5.000 de puieți de stejar, dintre care majoritatea se află în bazinul Ciuc. Restul de 500 sunt ascunse la granița Hodoșa, în tuburile de protecție pentru a crește, neperturbați de animalele, care pasc acolo.

Cu plantațiile noastre anterioare inclusiv, urmărim acum creșterea lentă a peste 15.000 de puieți.

Ele sunt foarte vulnerabile în această etapă a vieții lor, așa că în toamnă, pe lângă plantare, ne luăm timp inclusiv să le pregătim pentru următoarea perioadă mai dură a anului. Aceste lucrări variază în funcție de locație și specie.

În bazinul Ciucului, unde restaurăm păduri de stejar, am plantat aproape 5000 de puieți de stejar la granița dintre Racu și Sândominic. Ne ocupăm de micii stejari și acolo. Seceratul era vital în vecinătatea puieților, pentru ca vegetația erbacee superioară din jurul lor să nu fie apăsată peste ele de zăpadă.

Pentru puieții din Parcul Național Retezat, pe care le-am plantat în primăvara anului 2019, stau acum alte „pericole la pândă”. Am plantat 5.800 de fagi (Fagus sylvatica), 2.900 de molizi (Picea abies), 800 de brazi (Abies alba) și 500 de arini negri (Alnus glutinosa), ale căror muguri sunt preferați de căprioarele care locuiesc acolo în lunile de iarnă. Prin urmare, pe lângă secerat, puieții au fost tratate cu o substanță chimică al cărei parfum ține căprioara departe, dar nu dăunează mediului.

Acum, toți puieții sunt gata pentru perioada mai rece, care vine încet. Nici nu îi vom întâlni până în primăvară. Imediat ce zăpada se topește, îi vom vizita și vă vom da știri despre starea lor!

Toate plantațiile noastre se află într-o fază timpurie, așa că este de așteptat să avem grijă de ele timp de 5-6 ani. Dacă credeți că ați ajuta răsadurile să supraviețuiască până la vârsta de ghindă, care poate dura 30-40 de ani pentru stejarul pedunculat, puteți face acest lucru sub forma unei donații pe site-ul nostru web sau pe site-ul nostru oficial de strângere de fonduri.