Projekt

A székelyhodosi legelő ökológiai helyreállítása

Az erdélyi táj különleges ékkövei a fás legelők. Bizonyított, hogy mind ökológiai mind szociológiai szempontból értékesebbek, puszta, fa nélküli társaiknál. Ennek ellenére, az emberi beavatkozás következtében nagyrészt mind eltűntek. Átalakultak egyszerű legelőkké vagy mezőgazdasági területekké.

 

A fák egy legelőn olyan mikro-ökoszisztémát hoznak létre, mely újabb fajoknak adhat otthont. Gyökerük, lombkoronájuk, termésük az egyszerű legelőkön nem élő fajokat csalogatnak oda. Ezért a fáslegelők eltűnése a tájból, a biológiai sokszínűség csökkenéséhez vezetett.

Mindemellett a fák a talajösszetételt is befolyásolják, hiszen a velük együtt élő mikroorganizmusok folyamatosan ásványokat és egyéb tápanyagokat szabadítanak fel, melyek az évszázadok során felhalmozódik és táplálja a talajt. A fák jelenléte csökkenti a talajeróziót, és árnyékot biztosít a haszonállatoknak.

Tekintettel arra, hogy a fás legelők európai viszonylatban is egyedülálló látványt nyújtanak nagy érdeklődés mutatkozik irányukba, úgy tudományos, mint turisztikai szempontból. A szinte csak Erdélyre jellemző élőhely ideális célként szolgálhat a természet felfedezőinek, túrázóknak, vagy kerékpárosoknak egyaránt.

Egyesületünk a Székelyhodosi Közbirtokosság tulajdonában lévő terület ökológiai helyreállítását tűzte ki célul, azáltal, hogy fás legelőt alakít ki a jelenleg mintegy 200 hektárnyi legelő helyén.

Korábbi katonai térképek bizonyítják, hogy a terület valamikor fás legelőként szolgált, amelyről az elmúlt 100-120 évben eltávolították a több száz éves faállományt, így munkálataink ökológiai helyreállításnak tekinthetők.

Munkaterv

2020 és 2021 között mintegy 1 000 kocsánytalan tölgyet (Quercus petraea) ültettünk el, a székelyhodosi legelő 40 hektárnyi területén. Ez azt jelenti, hogy hektáronként, 25 facsemetét ültettünk, szigorúan betartva ezzel a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) legelőkre vonatkozó előírásait.

A tölgyeket védőcsövekkel láttuk el, hogy megóvhassuk őket a legelő vad- és haszonállatoktól. Ellenben ez nem bizonyult elegendő védelemnek, így a védőcsövek külsejét szögesdróttal vérteztük fel.

A csemeték túlélési esélyének növelése érdekében, földlabdás csemetéket ültettünk. Ezek fejlődését minimum 6 éven keresztül évente több alkalommal megvizsgáljuk, szárazság esetén öntözzük, és ha szükség van rá, a kihalt csemetéket pótoljuk. A helyreállítási munkálatok után a terület legelő jellege ugyan megmarad, de megnő az ellenállóképessége, gazdag és változatos élőhellyé alakul, amely több élőlénynek ad majd otthont. Gazdagabb és szebb élőhelyet alakítunk ki, úgy az ember, mint a természet számára.

Legyél partnerünk a Pando projektekben

Támogasd te is rehabilitációs munkánkat. Megteheted alkalmanként vagy rendszeresen utalással, az évi adód 3,5%-ának átirányításával. Adományozz most az egyesület hivatalos GoGetFunding támogatói oldalán.

Köszönet illeti a Transylmagica vállalatot az anyagi támogatásért.