Projekt

Élőhely-helyreállítás a Retyezát Nemzeti Parkban

A projekt során részlegesen állítottunk helyre 3 hektárnyi elegyes erdőt, visszatelepítve az eredeti fajkompozíciójú fás növényzetet, a Retyezát Nemzeti Parkban.

1975-ben a Râul Mare-Retezat vízerőmű építőtelepének  részeként szolgáló épületek elhelyezése érdekében a területet teljesen átalakították.   A domborzat megváltoztatásával együt megsemmisítették az ott található elegyes erdőt, hogy lapos területet alakítsanak ki.

Célunk az 1975 előtti erdő fajkompozíciójával megegyező faállomány visszatelepítése, ezáltal segítve az ökoszisztéma egészséges működésének helyreállását.

A célterület talaja antropogén eredetű, azaz kőtörmelék. Ahhoz, hogy a csemeték túlélési esélyét megnöveljük, előre, véletlenszerű mintázatban kiásott, az ültetési helyre szállított, és a helyszín közeléből begyűjtött, humuszban gazdag talajjal feltöltött gödrökbe ültettük őket. Ültetés után, minden egyes facsemetét meglocsoltunk.

Az ültetési módszer megfelelőnek mutatkozott, ugyanis a 2018 tavaszán próbaként elültetett 1 200 bükk (Fagus sylvatica) és 400 lucfenyő (Picea abies) csemeték túlélési aránya messze az elfogadható szint fölött volt.

 2019 tavaszán (28-31 Március 28-31 és Április 4-7 időszakokban) folytatásként, 24 önkéntes (többségében a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Biológia-Geológia Karának diákjai illetve a Gedeon Richter vállalat munkatársai) és 6 munkás segítségével 5 800 bükk (Fagus sylvatica) 2 900 lucfenyő (Picea abies) 800 jegenyefenyő (Abies alba) és 500 mézgás éger (Alnus glutinosa) csemetét ültettünk el.

22 000 liter vízre6 köbméter földre24 önkéntesre6 munkásra és a területtulajdonos Rotunda SRL anyagi támogatására volt szükség az ültetés sikeres kivitelezéséhez.

Az elültetett több mint 12 000 csemete most már cseperedik. Folyamatosan monitorizáljuk az ültetvényt és elvégezzük a szükséges gondozási munkálatokat.

A terület birkanyájak számára is járható bejáratain már kerítések és figyelmeztető bannerek akadályozzák meg azok bejutását. A csemeték körüli magas lágyszárú növényzetet eltávolítjuk a vegetációs periódus vége fele (szeptemberben).

Legyél partnerünk a Pando projektekben

Powered by GGF

Támogasd te is rehabilitációs munkánkat. Megteheted alkalmanként, vagy rendszeresen utalással, az évi adód 3,5%-ának átirányításával. Adományozz most az egyesület hivatalos GoGetFunding támogatói oldalán.

Közösségi média