Projekt

Retyezáti élőhely-helyreállítás

A Retyezát Nemzeti Parkban található 3 hektárnyi területen részlegesen helyreállítunk egy elegyes erdőt – visszatelepítjük az eredeti fajkompozíciójú fás növényzetet.

1975-ben a területet teljesen – a domborzatát is- átalakították megsemmisítve az ott található elegyes erdőt, abból a célból hogy a Râul Mare-Retezat vízerőmű építőtelepének részeként szolgáló épületek elhelyezésére alkalmas lapos területet alakítsanak ki.

Célunk az 1975 előtt tenyésző erdő fajkompozíciójával megegyező faállomány visszatelepítése, ezáltal segítve az ökoszisztéma funkcióinak helyreállását.

A célterület talaja antropogén eredetű (kőtörmelék-töltés). Minden egyes csemetét előre, véletlenszerű mintázatban kiásott, az ültetési helyre szállított, és a helyszín közeléből begyűjtött, humuszban gazdag talajjal feltöltött gödrökbe ültettünk, ezáltal növelve a túlélési esélyeiket. Ültetés után, minden egyes facsemetét meglocsoltunk.

Az ültetési módszer megfelelőnek mutatkozott, ugyanis a 2018 tavaszán próbaként elültetett 1200 bükk (Fagus sylvatica) és 400 lucfenyő (Picea abies) csemeték túlélési aránya messze az elfogadható szint fölött volt.

2019 tavaszán (28-31 Március 28-31 és Április 4-7 időszakokban) folytatásként, 24 önkéntes (többségében a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Biológia-Geológia Karának diákjai illetve a Gedeon Richter vállalat munkatársai) és 6 munkás segítségével 5800 bükk (Fagus sylvatica ) 2900 lucfenyő (Picea abies) 800 jegenyefenyő (Abies alba) és 500 mézgás éger (Alnus glutinosa) csemetét ültettünk el.

22 ezer liter víz6 köbméter föld24 önkéntes 6 munkásra és a területtulajdonos Rotunda SRL anyagi támogatására volt szükség az ültetés sikeres kivitelezéséhez.

Az elültetett több mint 10 000 csemete már megkezdte a lassú növekedést. A továbbiakban monitorizálni fogjuk az ültetvényt és elvégezzük a szükséges gondozási munkálatokat.

A terület birkanyájak számára is járható bejáratain már kerítések és figyelmeztető bannerek akadályozzák meg azok bejutását. A magas lágyszárú növényzetet a vegetációs periódus vége fele közeledve (szeptember) el fogjuk távolítani a csemeték körül.

Legyél partnerünk a Pando projektekben

Powered by GGF

Támogasd te is rehabilitációs munkánkat. Megteheted alkalmanként, vagy rendszeresen utalással, az évi adód 3,5%-ának átirányításával. Adományozz most az egyesület hivatalos GoGetFunding támogatói oldalán.

Közösségi média