Proiect
Reabilitare în Retezat
Proiectul vizează reconstrucția parțială – reinstalarea vegetației forestiere pe o suprafață de 3 hectare în Parcul Național Retezat.
În anul 1975 pădurea a fost îndepărtată, mediul fizic a suferit degradări majore, relieful inițial a fost complet modificat cu scopul amenajării unei suprafețe plane, necesare pentru construirea unor clădiri care deserveau șantierul amenajării hidroenergetice Râul Mare-Retezat.
Acțiunea de remediere implică reîmpădurirea suprafeței cu speciile de arbori prezente înainte anului 1975. Astfel vom suporta restabilirea principalelor funcții ale ecosistemului forestier prin reinstalarea vegetației forestiere cu o compoziție identică celui prezent înaintea perturbării lui majore.
Solul are origină antropică. Pentru a maximaliza rata de supraviețuire a puieților plantați, le-am plantat în gropi săpate înaintea plantării, umpluți cu o mixtură de sol rezultat din amestecarea solului fertil transportat la locul plantării, amestecat cu solul bogat în humus colectat de la marginile terenului. Fiecare puiet plantat a fost udat după plantare.
Metoda de plantare pare a fi una potrivită deoarece rata de mortalitate a celor 1.200 de puieți de fag (Fagus sylvatica) și 400 de molid (Picea abies) plantați ca și probă în primăvara anului 2018 a fost mult sub nivelul acceptabil.
În primăvara anului 2019 (28-31 Martie și 4-7 Aprilie) , cu ajutorul celor 24 voluntari devotați (cei mai mulți studenți al Facultății de Biologie-Geologie al Universității Babeș-Bolyai și angajați al companiei Gedeon Richter Romania) , 6 muncitori am plantat un număr de 5.800 puieți de fag (Fagus sylvatica) 2.900 molid (Picea abies) 800 brad (Abies alba) și 500 arin (Alnus glutinosa).
Plantarea a fost realizată prin folosirea a 22.000 de litri de apă, 6 metri cubi de sol și beneficiind de suportul financiar al proprietarului de teren – SC Rotunda SRL.
Cei peste 12.000 de puieți plantați au început să crească încet. Noi le vom monitoriza în continuare și vom efectua lucrările de întreținere necesare.
Accesul turmelor de oi a fost blocat prin garduri și bannere informative. Plantele erbacee înalte vor fi îndepărtați din jurul puieților la sfârșitul perioadei de vegetație.
With Pando you can contribute to a greener future.
Get involved!
You can support the Pando projects. You can donate occasionally, monthly by direct debit, or by redirecting part of your annual tax. Donate right now through the GoGetFunding platform.
Social media