Idén ősszel sikerült belefognunk egy olyan projektbe, amit már egy ideje szerettünk volna megvalósítani. Célunk mindig az volt, hogy visszaadjunk egy keveset a természetnek abból, amit mi emberek, elvettünk tőle. Ennél fogva projektjeink legnagyobb hányada, ennek az elgondolásnak próbál eleget tenni.

A legújabb projektünk, amire már hónapok óta készültünk is arra hivatott, hogy egy erdélyi táj restaurálása által, visszaadjunk a környezetünknek egy olyan övezetet, mely amellett, hogy gyönyörű látképet nyújt, ökológiai haszna is magas, hiszen biodiverzitás szempontjából messze túltesz egyéb hasonló vidékeken.

Egy fás legelő ökológiai feljavítása volt a terv, amit október végén sikerült is elkezdenünk, 500 kocsánytalan tölgy csemete elültetésével, mintegy 20 hektárnyi területen, egy Székelyhodos melletti legelőn.

Székelyhodos, 2020 ősz

Az ültetésünk hatalmas sikert aratott az ültetni vágyó emberek körében, így egy nap alatt sikerült elültetnünk az összes kis fát, az ő kijelölt helyükön! 

A táj legelő jellegéből fakadóan külön szükség volt figyelni arra, hogy a fák között több 10m távolság maradjon. Ezt a Utree alkalmazásunk segítségével oldottuk meg, amivel az ültetni vágyók, megkereshették az ültetendő fák kijelölt helyeit. Az applikáció eredendően városi fakataszterként működik, melyet több erdélyi városban is lehet már használni, de most már a Székelyhodos mellett elültetett fák helyzete is megtekinthető.

Az ültetés mellett, az önkéntesek egy-egy védőcsövet is kaptak minden fa mellé, melyet a csemeték köré kellett felszerelni, annak érdekében, hogy zavartalanul növekedhessenek, életük ezen sérülékeny időszakában, az ott legelő állatok mellett.

Nagyon hálásak vagyunk, a segítségért, és nagy örömmel tölt el a tudat, hogy ilyen sok ember viseli szívén, a minket körülvevő természet sorsát! Szuper volt látni, hogy az eseményre eljött emberek ásót ragadva, nyomot hagytak maguk után a környezetben, a jövőre. 

Még egyszer köszönjük! Folytatása következik!