Projekt

UTree

Az egyesület legelső ötlete, városi fák gyűjteményére szolgáló, online felület létrehozása volt. Az online fa katalógust önkéntesek – a fák sorsa iránt érdeklődő városlakók- töltik ki egyénileg vagy különböző csoportos tevékenységek révén a  Lynx Solutions-al partnerségben létrehozott aplikációban.

​Az elkészült katalógus rendszeresen frissített információkat szolgáltat a városi fák állapotáról. Ezek az adatok több módon is segítik egy jól kezelt városi faállomány létrejöttét. Az önkormányzatok, a problémás fák (mint például azok, amelyeket nem megfelelő helyre ültettek és ezért veszélyt jelentenek a mellettük álló épületekre) gyors és pontos azonosítására szolgáló eszközként használhatják.

A fák sorsa iránt érdeklődő városlakók, illetve a védelmük érdekében ügyködő nem-kormányzati szervezetek ebben a mindenki által szabadon elérhető, online városi fa katalógusban a városi fák megóvása érdekében végzett tevékenységüket támogató eszközre lelnek.

A katalógusba rögzített adatok így szolid, tényszerű alapot biztosítanak minden, a városi fák metszéséről, kivágásáról szóló vitának.

A gondolat 2016-os év folyamán született meg, és hála támogatóinknak illetve a Lynx Solutions informatikai cégnek, 2017 novemberében útnak indítottunk egy weboldalt, a www.arborinostri.ro-t, melyen minden marosvásárhelyi lakosnak lehetősége volt/van, a hozzá közel álló fákat, megjelölni. Azokat, melyek a tömbház mellett állva csak szórtan engedik be az ablakon, kora reggeleken az erős nyári napsugarakat, vagy azokat, melyek levelei, a délutáni napsütésben, a nappali faláról köszönnek vissza.

Majdnem egy év elteltével 2018 kora őszére elkészült az IOS operációs rendszerű telefonokra (Iphone-okra) az arbori noști mobilalkalmazása, és ősz végére már rendelkezésünkre állt az androidos változat is. Az alkalmazás a Utree nevet kapta, melyben egy fénykép feltöltése mellett, a fák génusz szintű besorolásatörzs kerülete, átmérője, lombkorona átmérője, a fa magassága, a fa állapota és a fa elhelyezkedése adható meg.

2019-2023 között 14 438 fát sikerült felmérni, elsősorban Marosvásárhelyen, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tájépítész és kertészmérnök hallgatói segítségével. Továbbá Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Nagyváradon, Csíkszeredában, Borszéken is sikerült elindítani a felmérést.

Egy újabb célunk szerint, az UTree segítségével végezzük majd el a projektjeink monitoring részét. Ez annyit jelent, hogy az ültetett csemetéket több éven keresztül nyomon követjük, pontosan lejegyezzük a GPS koordinátákat, illetve megfigyeljük egészségi állapotukat, növekedési ritmusukat. 2021-ben meg is kezdtük csemetéink monitoringját, eddig Csíkszentdomokoson, illetve a hodosi fás legelőn.

A jövőben ez folytatódni látszik, a fák ökológiai értékének számításával egyetemben, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és Geológia kar, Ökológia és természetvédelem szakos hallgatóinak együttműködésével.

Bár 2020 senkinek nem volt egyszerű, igyekeztünk a lehetőségekhez mérten haladni terveinkkel, így a Utree-vel is. Ennek köszönhetően az applikáció, már öt erdélyi városban alkalmazható: Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Szászrégenben, Székelyudvarhelyen, és Borszéken egyaránt.

Amennyiben a fentebb felsorolt városok egyikében él, bátorítjuk mindenképp próbálja ki a Utree nyújtotta lehetőségeket, és ismerje meg jobban, a közvetlen közelében lévő fákat.

A jövőben tervezzük még több városra kiterjeszteni a Utree lefedettségét, így mindenképpen arra biztatunk mindenkit, hogy kövesse figyelemmel a városi fák nyilvántartására szolgáló alkalmazásunk térhódítását az újabb településeken.

Legyél partnerünk a Pando projektekben

Támogasd te is rehabilitációs munkánkat. Megteheted alkalmanként vagy rendszeresen utalással, az évi adód 3,5%-ának átirányításával. Adományozz most az egyesület hivatalos GoGetFunding támogatói oldalán.