Profesorul copăcel. Ce îi învață arborii pe copii?

O generație care cunoaște și ocrotește natura, nu numai din motive sentimentale, ci și din motive obiective, va asigura ecosisteme sănătoase și va atenua efectele schimbărilor climatice în zonele înconjurătoare.

Proiectul „Profesorul Copăcel/ Ce îi învață arborii pe copii”  are ca scop dezvoltarea cunoștințelor a 545 de tineri din localitățile Sândominic, Tomești și Bălan, județul Harghita despre complexitatea vieții pădurilor, efectele lor benefice și importanța conservării biodiversității prin învățarea practică. Acest lucru va avea ca rezultat participarea activă a acestora în drumul spre rezolvarea a 12 probleme de mediu prin punerea în practică a cunoștințelor dobândite.

Prin intermediul acestui proiect, tinerii vor dobândi cunoștințe despre ecologie și biogeografie, vor înțelege problemele de mediu din zona lor și consecințele directe și indirecte asupra vieții lor. Prin experiența și cunoștințele dobândite, aceștia vor dezvolta o înțelegere și o iubire pentru natură și pădurile înconjurătoare. Mai mult, prin participarea activă la restaurarea habitatelor împădurite și împădurirea pajiștilor abandonate, tinerii vor contribui în mod profesional la protecția și restaurarea naturii. Tinerii care vor deveni factori de decizie în comunitățile lor locale și care au participat la proiect vor avea cunoștințele necesare pentru a ocroti mediul înconjurător și pentru a crea o comunitate durabilă și rezistentă la schimbările climatice.

Proiectul educațional constă dintr-un set de cinci programe extrașcolare interconectate și trei acțiuni de plantare, care se completează reciproc pe parcursul unei perioade de implementare de 18 luni, cu scopul de aprofunda 12 probleme de mediu. Aceste programe sunt concepute pentru a aborda probleme reale, cu accent pe tematica pădurii, și sunt potrivite pentru a exersa tehnici de rezolvare a problemelor și de gestionare a conflictelor. Prin participarea la aceste programe, elevii devin motivați să devină actori, regizori și experimentatori. În ceea ce privește soluțiile, acestea sunt generate în mare parte prin intermediul unui proces de „brainstorming” în care participanții sunt activ implicați.

Proiectul „PROFESORUL COPĂCEL/ CE ÎI ÎNVAȚĂ ARBORII PE COPII?”, este finanţat din Fondul pentru Mediu în cadrul Programului vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului. Mai multe informații pe www.afm.ro.

 

With Pando you can contribute to a greener future.

Get involved!

Powered by GGF

You can support the Pando projects. You can donate occasionally, monthly by direct debit, or by redirecting part of your annual tax. Donate right now through the GoGetFunding platform.

Social media

Literatura folosită:

  • Botár István, A Csíki-medence középkori környezeti viszonyairól, Marisia 1 (2019), p. 91-118, ISSN 2668-7232
  • IPCC, 2013: Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Stocker, T.F., D. Qin, G.-K. Plattner, M. Tignor, S.K. Allen, J. Boschung, A. Nauels, Y. Xia, V. Bex and P.M. Midgley (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 1535 pp.

Mulțumim companiilor One Tree PlantedTransylmagicaAccenture, Dora Optics, Oracler Advertising și Triplast pentru sprijinul financiar acordat.