Pădurea Miyawaki, un mini-ecosistem

Pădurile sunt unele dintre cele mai complexe forme de viață de pe Pământ. Din acest motiv, numai locurile cu climă și caracteristici specifice sunt potrivite pentru a susține o pădure. Printr-un proces de succesiune, în aproape 1000 de ani, buruienile și ierburile vor fi înlocuite de arbuști, încet-încet de primii arbori pionieri, iar mai târziu zona va fi dominată de copaci. În cele din urmă evoluează o formă stabilă de pădure, așa cum o cunoaștem noi.

Akira Miyawaki

Bărbatul născut în 1928 a subliniat importanța pădurilor naturale încă din anii 1970. Specialitatea sa este ecologia plantelor, iar cercetările sale au arătat că pădurile plantate conform criteriilor silvice nu sunt întotdeauna cele mai bune pentru zona respectivă. Acestea nu sunt foarte rezistente și nu se comportă la fel de bine ca pădurile naturale în fața schimbărilor climatice. În timpul cercetărilor sale din Germania el a dezvoltat un concept și l-a rafinat pentru a crea o metodă revoluționară de reîmpădurire, metoda de reîmpădurire Miyawaki..

Fără secrete

Miyawaki a aplicat deja cu succes tehnica dezvoltată în peste 1300 de zone degradate și epuizate. Nu există niciun ingredient secret sau elixir al succesului său, Miyawaki pur și simplu a acordat atenție mediului înconjurător, caracteristicilor naturale ale zonei alese, selectând un amestec de specii locale, native în consecință, și apoi plantând un număr mare de puieți și specii forestiere în zone relativ mici pentru a accelera creșterea. În condiții naturale, adică fără intervenția omului, este nevoie de aproape 1000 de ani pentru ca o pădure să se dezvolte și să își joace rolul ecologic în natură. Metoda a redus acest timp la 10 ani, timp suficient pentru ca puieții plantați să se dezvolte într-o pădure

Un mini-ecosistem

Lupta împotriva schimbărilor climatice globale îi motivează pe mulți să acționeze. Mulți dintre noi consideră că regenerarea și plantarea de păduri reprezintă o parte a soluției. Copacii stochează mult carbon în trunchiurile lor și, de îndată ce acești copaci sunt tăiați și arși, carbonul pe care l-au stocat este eliberat în atmosferă, unde își joacă rolul de efect de seră. Nu există nicio îndoială că despădurirea este de multe ori mai rapidă decât creșterea pădurilor.

Un alt obstacol este faptul că lumea este rareori bogată în locuri potrivite pentru plantarea de păduri. Acesta este motivul pentru care metoda de inspirație japoneză, așa cum a fost ea definită mai sus, a devenit atât de populară în prezent. Pe o suprafață mică și cu o intervenție umană minimă se creează un ecosistem complex care îmbunătățește biodiversitatea și contribuie la sechestrarea dioxidului de carbon din atmosferă. Necesitatea unui spațiu mic permite, de asemenea, orașelor să planteze păduri și să se alăture astfel luptei. O pădure urbană are multe beneficii pozitive pentru sănătatea mentală a oamenilor, precum și pentru calitatea aerului și temperatura mediului înconjurător.

Nu toate pădurile sunt la fel de eficiente în ceea ce privește sechestrarea dioxidului de carbon și, astfel, încetinirea schimbărilor climatice. O pădure matură cu specii de arbori nativi este de două ori mai eficientă. Metoda lui Miyawaki este un mod eficient și rapid de a aborda această problemă globală.

With Pando you can contribute to a greener future.

Get involved!

Powered by GGF

You can support the Pando projects. You can donate occasionally, monthly by direct debit, or by redirecting part of your annual tax. Donate right now through the GoGetFunding platform.

Social media